Češi jsou zkrátka národem pivařů, o tom není pochyb. Pivo máme rádi ve velkém, někdo na něj chodí denně, někdo ho pije občas. Určitě nesmí chybět na oslavě.
Čepované pivo na soukromé oslavě? Stačí vybrat vhodnou pípu!
Na čepované pivo si obvykle zajdeme do restaurace, ale každý, kdo miluje pivo, ví, že dnes už si můžeme pivo načepovat i doma, na zahradě, v garáži, no vlastně kdekoliv. Stačí mít, i třeba menší, vlastní výčep. Narazit si soudek piva s přáteli, to je na většině oslav nebo setkání dnes již v podstatě nutností, určitě je to výhodnější, než kupovat plechovky piva nebo lahvové pivo. Každý má navíc čepované pivo nejraději. Jak si vybrat pípu? Vybírejte podle toho, jakou oslavu chcete pořádat, respektive se řiďte tím, kolik lidí budete hostit.
Jak se v tom vyznat?
Pivních píp a výčepních zařízení je velké množství. Pokud vybíráte něco jen pro vlastní potřebu, určitě poslouží i menší výčepní zařízení s menším výkonem chlazení. Někdy klidně postačí i pípy, které jsou samostatné, tedy bez chlazení či kompresoru. Ovšem pozor, v tom případě se docela nadřete, při každém pivě, které si budete chtít načepovat, budete muset pumpovat. Jsou ale lidé, kteří tomu dávají přednost, nebo pokud opravdu jde jen o to, že si chcete s pár přáteli občas dát dobré pivo, stačí to a nemusíte výrazně investovat do lepšího výčepního zařízení s kompresorem i chlazením.
Pípa s chlazením ale zajisté má něco do sebe. Je to pohodlnější, jakmile už vás má být více, vyplatí se to, protože je pravděpodobné, že pivo se bude točit často. Pak se zaměřte na to, kolik hostů si pivo přijde vychutnat. Pípy vybavené chlazením mají totiž rozdílnou výkonnost, tím byste se měli řídit.
Počet lidí versus výkon
Pro takové ty typické menší oslavy nebo zahradní party s rodinou či přáteli nebudete potřebovat pípu s velkým výkonem. V takovém případě postačí pípa s chlazením o výkonu 15 – 25 litrů za hodinu. Jakmile se vás ale už má sejít více, i v případě, že počítáte s tím, že vytočíte více, než jen jednu bečku piva, je vhodnější pípa s chlazením o výkonu alespoň 35 litrů za jednu hodinu. Vždy si stačí spočítat, kolik lidí přijde, kolik toho asi vypijí za hodinu nebo za celý večer? Určitě totiž nechcete podávat teplé pivo. To nikomu nechutná.